


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Grilovanie
Grilovanie
Záhradné grily na drevené uhlie sú často prvou voľbou ľudí, ktorí by chceli začať používať tento typ zariadenia. Najlacnejšie modely začínajú od niekoľkých desiatok eur, a preto sú dobrou voľbou pre tých, ktorí ich chcú využívať len občas. Na druhej strane skúsenejší milovníci grilovania dbajú na jedinečnú chuť, ktorú možno dosiahnuť použitím dreveného uhlia alebo dreva. Niekedy sa dá takýto gril využiť aj ako udiareň. Na predaj sú stacionárne a prenosné grily .








- TOP produkt
- TOP produkt
Grilovanie je obľúbený spôsob trávenia voľného času s rodinou a priateľmi. Skôr ako sa rozhodneme pre kúpu konkrétneho modelu, zoznámime sa s princípmi fungovania a výhodami plynových, uhoľných a elektrických grilov.Grily na drevené uhlie sú najlacnejšie a stále veľmi obľúbené. Ich výhodou je cena, nevýhodou dym stúpajúci nad miestom nášho pohostenia a nezdravé látky, ktoré prenikajú do grilovaných produktov pri ich vyprážaní.Plynové grily sú v tomto smere bezpečnejšie a zdravšie. V prvom rade – pri tepelnej úprave nevzniká štipľavý dym. Plynové grily sú vybavené špeciálnymi krytmi na horákoch, vďaka ktorým tuk steká na podnos pod grilom a nepripaľuje sa v ohni ani na rozžeravené uhlíky, ako je to pri grile na drevené uhlie. To nás šetrí od vdychovania karcinogénneho plynu a grilované produkty ním nie sú nasýtené.Plynový gril je síce drahší, ale môžete ho používať blízko domova, pod strechou. To je obrovské plus v daždivom počasí - nemusíte sa vzdať stretnutia s priateľmi pri grilovačke na terase. Takýto gril využijete aj v byte v zime. Mäso a zelenina pripravené na grile potom chutia výborne a prinesú vám spomienky na minulé sviatky.Elektrické grily majú v podstate rovnaké výhody ako gril plynový. Ich nevýhodou je cena a to, že ich musíte napojiť na elektrinu, takže ďaleko od domova s nimi nepôjdeme. Skôr sa nehodia na piknik pri rieke alebo v parku. Oveľa lepší je na takúto príležitosť plynový gril , ktorý sa dá premiestniť kamkoľvek .Navyše pri použití plynového grilu nepripálite jedlo, čo je pri grilovaní na uhoľnej brikete skaza.Plynové grily sa dodávajú v mnohých rôznych veľkostiach a modeloch. Mnohé z nich majú praktické kolieska, vďaka ktorým si ich jednoducho prevalíte tam, kde ich chcete umiestniť. Ich hlavnou výhodou je, že sú ekologickejšie – neznečisťujú životné prostredie.
Grily na drevené uhlie
Záhradné grily na drevené uhlie sú často prvou voľbou ľudí, ktorí by chceli začať používať tento typ zariadenia. Najlacnejšie modely začínajú od niekoľkých desiatok eur, a preto sú dobrou voľbou pre tých, ktorí ich chcú využívať len občas. Na druhej strane skúsenejší milovníci grilovania dbajú na jedinečnú chuť, ktorú možno dosiahnuť použitím dreveného uhlia alebo dreva. Niekedy sa dá takýto gril využiť aj ako udiareň. Na predaj sú stacionárne a prenosné grily .
Pri rozhodovaní o grile na drevené uhlie rovnako ako v prípade betónového alebo plynového grilu , by ste mali venovať pozornosť parametrom ako:
- materiál - najodolnejšie sú liatinové, za nižšiu cenu bude dobrou voľbou ten z oceľového plechu;
- veľkosť - nielen samotného grilu, ale aj roštu;
- doplnky - napríklad veko, teplomer alebo nádoba, ktorá uľahčuje odstraňovanie popola;
- prenosnosť – pri väčších zariadeniach pomôžu kolieska.
Čo je potrebné na zapálenie grilu na drevené uhlie?
Na zapálenie grilu budete určite potrebovať uhlie, brikety alebo drevo. Líšia sa okrem iného cenou a efektom získaným pri grilovaní – drevené uhlie a drevo dodávajú jedlám charakteristickú dochuť. Potrebujete aj podpal a dlhú zápalku, prípadne podpaľovač. Užitočné budú aj doplnky pre kuchára (napr. zástera a rukavice) a vhodné nástroje vrátane klieští, špachtle, kief či veľkých nožov a vidličiek na mäso. Záhradný gril je už takmer našou národnou tradíciou. V teplejších mesiacoch nič nechutí lepšie ako bravčová krkovička či iné grilované jedlá. Grilovanie je vhodné aj na stretnutia s priateľmi alebo rodinou. Je to jedna z najčastejších foriem trávenia voľného času na jarné a letné popoludnie. Na trhu je množstvo druhov grilov, z ktorých si môžete vybrať a pri rozhodovaní, ktorý typ si kúpiť, je potrebné zvážiť niekoľko vecí.V zásade existujú tri typy grilov: tradičné grily, teda grily na uhlie, elektrické grily a plynové grily . Každý typ má svoje silné a slabé stránky, preto sa pred výberom oplatí poznať ich výhody aj nevýhody. Vyberiete si tak ten najlepší gril pre podmienky v záhrade a vaše osobné preferencie.Najobľúbenejšie sú grily na drevené uhlie, ktoré sa dajú aj najlacnejšie kúpiť. Výrobky tohto typu sú zvyčajne vyrobené z hrubého oceľového plechu s ohňovzdorným náterom, pričom rošty sú zvyčajne nerezové. V ponuke sú liatinové grily, ktoré sú ešte odolnejšie. V závislosti od zvoleného modelu môže mať gril veko, ktoré priaznivo ovplyvňuje dobu varenia. Ako už názov napovedá, gril je vykurovaný uhlím, ktoré je pre mnohých milovníkov tejto formy trávenia času základom grilovania. Na druhej strane, na niektorých miestach (napr. na trávniku pred blokom) môže prítomný dym a zápach rušiť okoloidúcich.Elektrické grily do záhrady sú pomerne malé a veľmi jednoduché na obsluhu. Stačí nastaviť požadovanú teplotu a oddať sa pôžitku z grilovania. Na druhej strane je samozrejme potrebný zdroj energie, takže ich užitočnosť môže byť otázna, napríklad pri niektorých cestách. Elektrické grily sa však veľmi ľahko čistia.Veľa ľudí sa rozhoduje pre kúpu plynového grilu. Jedlá z takéhoto grilu sú veľmi chutné a postup prípravy zariadenia na použitie je mimoriadne jednoduchý. Stačí zapáliť plynový horák. Pri používaní plynového grilu však musíte pamätať na systematické dopĺňanie tlakových fliaš na LPG stanici. Plynové grily sa vyznačujú aj dosť veľkou konštrukciou a často sú masívne a ťažké, keďže obsahujú vyššie spomínanú plynovú fľašu. Na grile sú spravidla kohútiky na reguláciu teploty, podobne ako na tradičnom plynovom sporáku. Podobne ako elektrické grily, aj plynové grily sa veľmi ľahko udržujú v čistote a odstránia z nich všetky nečistoty.
Elektrické grily
Elektrické grily majú v podstate rovnaké výhody ako gril plynový. Ich nevýhodou je cena a to, že ich musíte napojiť na elektrinu, takže ďaleko od domova s nimi nepôjdeme. Skôr sa nehodia na piknik pri rieke alebo v parku. Oveľa lepší je na takúto príležitosť plynový gril , ktorý sa dá premiestniť kamkoľvek .Navyše pri použití plynového grilu nepripálite jedlo, čo je pri grilovaní na uhoľnej brikete skaza.Plynové grily sa dodávajú v mnohých rôznych veľkostiach a modeloch. Mnohé z nich majú praktické kolieska, vďaka ktorým si ich jednoducho prevalíte tam, kde ich chcete umiestniť. Ich hlavnou výhodou je, že sú ekologickejšie – neznečisťujú životné prostredie.
Záhradné ohniská
Záhradné ohniská sú skvelou náhradou ohňa či grilu . Krby líšiace sa veľkosťou, funkčnosťou a dizajnom sú tiež mimoriadnou ozdobou záhrady či terasy. Ich veľkou výhodou je, že nie je potrebné určovať vhodné miesto a pripravovať ho na zapálenie ohňa. Ohnisko sa dá jednoducho postaviť kdekoľvek. Používa sa bezpečne, účinne chráni pred teplom a šírením ohňa. Dokonca sa dajú použiť aj na mieste, kde hrozí nebezpečenstvo požiaru fajčením s otvoreným ohňom. Väčšinu záhradných ohnisiek ktoré sú k dispozícii na predaj, je možné použiť ako ohnisko, tak aj gril. Mnohé z nich sú vybavené roštom a krytom grilu, ako aj kolieskami, ktoré uľahčujú prepravu ohniska z miesta na miesto.
Záhradné ohniská s funkciou grilovania sú veľmi pohodlné zariadenia, ktoré vám umožnia zapáliť oheň aj pripraviť jedlo na ohni. Väčšinou majú rošt, rošt alebo špeciálny držiak na hrniec zavesený na trojnohej konštrukcii. Takéto zariadenia môžu byť prenosné alebo stacionárne. Prvé z nich sú menšie, ľahké a ľahko sa skladajú a rozkladajú, ako aj prepravujú. Stacionárne ohniská na inštaláciu do záhrady sú stabilnejšie, ťažšie a väčšie, takže na ohni môžete pripraviť viac jedál naraz.
Na zapálenie ohňa sa používajú ohniská v podobe okrúhlych alebo štvorcových misiek. Nemajú funkciu grilu, ale môžete s nimi zaobchádzať ako s tradičnými vatrami a upiecť si s nimi napríklad klobásky na paličkách. Ich výhodou je veľmi dobrá ochrana proti šíreniu požiaru.
Kotlíky a kotliny
Vonku sa otepľuje. Nečudo, že už teraz plánujeme víkendy pod holým nebom. Najlepšie sú tie strávené pri jazere alebo vo vlastnej záhrade. Jedlo je neoddeliteľnou súčasťou popoludňajších stretnutí s rodinou a priateľmi. Teplo ohňa a chuť pečených klobás nič nenahradí. Každá gazdiná by však chcela svojim spoločníkom hladným po celodennej zábave dopriať niečo, čo ich aspoň raz prekvapí aj zasýti. Ako pripraviť jedlo, ktoré bude príjemnou zmenou alebo doplnkom ku grilovanému mäsu ? Na pomoc nám prichádzajú kotly.
Sú jedlá z kotlíka chutné?
Kotlíky sa používajú po stáročia. Ako prví ich začali používať ľudia, ktorí viedli kočovný spôsob života. Pri presune z miesta na miesto si vždy zobrali kotlík , ktorý slúžil ako akási prenosná kuchyňa. Keďže kotlík prežil v našej kultúre toľko rokov a ľudia v ňom napriek technologickému pokroku stále pripravujú jedlo, znamená to, že musí chutiť lahodne. Už samotné názvy jedál, ktoré je možné s týmto zariadením vytvoriť, spôsobujú únik slín z chuti do jedla.
Ktorý kotlík si vybrať?
Na trhu rozoznáme maďarské kotlíky, ktoré zavesené na špeciálnom stojane vyzerajú úžasne na pozadí ostatných. Tento rošt je často výškovo nastaviteľný, takže máte kontrolu nad teplotou pripravovaného jedla. Jedlá sú v rôznych veľkostiach v závislosti od jedla, ktoré v ňom chceme pripravovať. Sú dobrou alternatívou ku grilu. Poľovnícke kotlíky sú ľudovým názvom, ktorý dostal liatinové kotlíky. Vďaka špeciálnym nožičkám ich môžeme dať nad oheň. Tieto jedlá sú ideálne pre produkty, ktoré vyžadujú dusenie alebo pečenie. Kotlíky je možné utiahnuť špeciálnymi skrutkami. Výhodou produktu je jeho relatívne malá veľkosť. Plavidlo je možné vziať kamkoľvek a pri preprave nezaberie veľa miesta. Je tiež samozrejme oveľa ľahší ako štandardný gril .