


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Kovové udiarne
Udiarne sú skvelým riešením pre ľudí, ktorí radi pripravujú jedlá na čerstvom vzduchu. Môžu byť pripravené s mäsom, rybami alebo syrom. Príprava jedál v udiarni im dodáva originálnu chuť, ktorá sa nedá dosiahnuť iným spôsobom. Vďaka domácemu údeniu vieme, čo jeme. Vyhneme sa umelým konzervantom a iným chemickým prostriedkom.
Domáce udiarne - konštrukcia
Záhradné udiarne si môžeme postaviť sami alebo kúpiť. Pri jeho konštrukcii je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Najdôležitejšou časťou je ohnisko. Je to miesto, kde sa spaľuje drevo. Udiarne používajú dym z tohto ohňa, aby dodali jedlám jedinečnú chuť. Ohnisko v niektorých modeloch je samostatná časť, ale spojená so zvyškom udiarne. Ďalším dôležitým prvkom je komora. Toto je oblasť, kde sa nachádza jedlo, ktoré sa údi. Komora má rôzne upevňovacie prvky. Najčastejšie sa jeho veľkosti pohybujú od 60 cm do 110 cm. Dymový kanál je zariadenie na odsávanie dymu. Musí byť vyrobený z materiálu, ktorý je odolný voči vysokým teplotám. Neodmysliteľným prvkom udiarene je komín, vďaka ktorému je spaľovanie efektívnejšie. Zároveň odvádza prebytočný dym. Stojí za to pamätať, že komín musí byť vzdialený od ohniska. Klapka je modernou súčasťou udiarne. Umožňuje vám regulovať činnosť dymu. Vďaka nemu môžete údiť za tepla aj za studena. Doplnkovým príslušenstvom môže byť teplomer. Umiestnenie na stenu alebo kryt vám umožní sledovať teplotu.
Záhradné udiarne - typy
Záhradné udiarne sa vyrábajú z rôznych materiálov. Je to on, kto určuje účinnosť fajčenia. Pohodlným riešením sú elektrické udiarne. Majú ohrievač a termostat, ktorý udržiava konštantnú teplotu. Pri výbere udiarne by ste mali venovať pozornosť parametrom. Ich veľkosť určuje efektivitu prípravy jedla.Betonové udiarne sa stavajú z betónu, tehly alebo kameňa. Takéto udiarne sú estetické. Konštrukcie tohto typu sú však ťažké. Preto musia byť umiestnené na základni na pevnom povrchu. Drevené udiarne poskytujú najlepší efekt a tiež vyzerajú veľmi atraktívne. Nie sú však také odolné ako tehlové. Kovové udiarne sú odolné voči teplote a počasiu. Udiareň z dreveného suda udržuje teplotu vo vnútri. Funguje lepšie pri nízkych vonkajších teplotách. Umožňuje pripraviť jedlo aj na jeseň. Šunkovary sú na druhej strane zariadenia na domáce použitie. Umožňujú vám vyrábať si vlastné mäsové výrobky doma.